Bent u zwanger en werkt u als zelfstandige? Dan kunt u een ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) aanvragen. De ZEZ-uitkering valt onder de Wet arbeid en zorg (WAZO).

Bent u zwanger van een tweeling of meerling? Dan gaat uw zwangerschapsverlof eerder in. Kijk hiervoor onderaan deze pagina bij Bijzondere situatie.

Krijg ik een ZEZ-uitkering?

U kunt een ZEZ-uitkering aanvragen als 1 van de volgende situaties voor u geldt:

  • U werkt als zelfstandige, met of zonder personeel. Bijvoorbeeld als u:
    • een eigen onderneming heeft;
    • meewerkend echtgenote of partner, directeur-grootaandeelhouder, huisarts, artiest of gastouder bent. Of als u werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget (pgb);
    • medeaandeelhouder bent van het bedrijf waar u werkt;
    • U werkt als beroepsbeoefenaar met een arbeidsovereenkomst als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.

Let op: voorwaarde om de ZEZ-uitkering te krijgen is dat u als zelfstandige werkte op de dag vóórdat deze uitkering inging. Anders kunt u geen ZEZ-uitkering krijgen.

Werkt u nog maar kort als zelfstandige? Ook dan kunt u een ZEZ-uitkering aanvragen. Uwv berekent uw ZEZ-uitkering dan over het aantal dagen dat u als zelfstandige heeft gewerkt.

Wanneer vraag ik een ZEZ-uitkering aan?

U kunt een ZEZ-uitkering aanvragen vanaf het moment dat u 24 weken zwanger bent. Doe de aanvraag uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van uw zwangerschapsverlof.

U kunt tot een jaar terug een ZEZ-uitkering aanvragen. U krijgt dan wel minder uitkering. Had u langer dan 1 jaar geleden recht op een ZEZ-uitkering en vraagt u nu de uitkering aan? Dan krijgt u geen uitkering meer.

Voorbeeld:
U heeft recht op een ZEZ-uitkering van 1 juli 2018 tot en met 21 oktober 2018. Maar u vraagt de uitkering pas aan op 1 oktober 2019. Dan krijgt u alleen een uitkering over de periode van 1 oktober 2018 tot en met 21 oktober 2018.

Hoelang duurt een ZEZ-uitkering

De ZEZ -uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u de uitkering laat ingaan.
Na uw bevalling heeft u recht op minimaal 10 weken uitkering.

ZEZ-uitkering aanvragen voor zelfstandige

Bent u zwanger en werkt u als zelfstandige? En heeft u ook nog een baan in dienstverband? Of heeft u nog een uitkering bij UWV? Dan kan het zijn dat u recht heeft op meerdere zwangerschapsuitkeringen.

Voor uw werk als zelfstandige vraagt u zelf de ZEZ-uitkering aan via Mijn UWV. Voor uw werk in dienstverband vraagt uw werkgever een WAZO-uitkering aan bij UWV . Als u een WW-uitkering heeft, vraagt u zelf een WAZO-uitkering aan